#mkbrobotiseert

Zonder een centje pijn: 16 uur per dag asperges oogsten

Waar vroeger de aspergevelden, in het seizoen, overspoeld waren met vele mannen en vrouwen voor het bewerken, oogsten en afvoeren van ‘het witte goud’, heeft inmiddels de automatisering rondom de oogst van asperges plaatsgevonden. Waar het seizoenskarakter van de oogst, de lange en zware werkdagen zorgden voor schaarste aan arbeidskrachten rijdt nu van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat oogst de robot in ogenschijnlijk alle rust asperges van de velden.

 

AVL Compact S9000 is de nieuwste automatische aspergesteker AVL Motion uit Westerbeek. De AVL Compact S9000 draait zijn hand niet om voor lange werkdagen”, stelt Van Lankveld. “We hebben de machine zo gemaakt dat hij onafgebroken asperges kan steken. Daarmee is de toekomst van farming een feit en komt er een einde aan werkkrachten op het veld. Niet alleen efficiënt maar ook een kostenpostverlichting. Het steekmes, dat tientallen jaren fungeerde als het middel om de asperges uit de grond te halen, kan als relikwie aan de wand en symboliseert daarmee het einde van een tijdperk.”

Achter het design schuilt een uitgebalanceerde gondola met maar liefst twaalf oogstmodules die rondjes draaien om de asperges te oogsten. En dit alles zonder koffiepauze of greintje pijn: zeven dagen per week, zestien uur per dag.

In de praktijk

Inmiddels is de robot actief in het veld en werkt de Limburgse teler Johan Neessen al met tevredenheid met de robot. “Er staat een volwassen machine die zich nóg meer kan ontwikkelen maar in de basis doet wat hij moet doen: ongestoord kwalitatief goede asperges oogsten. Volgend jaar gaat de ‘begrenzer’ eraf en willen we full pull draaien. Daarop voorsorterend bekijken we nu al het logistieke proces om de kwaliteit ná het oogsten zo hoog mogelijk te houden.”

Betrouwbaarheid
De afgelopen jaren heeft AVL Motion hard gewerkt aan het optimaliseren van de oogstcapaciteit. Mechanisch is een maximum gerealiseerd van 9.000 stengels per uur bij een rijsnelheid van 3,6 km per uur. Het afgelopen seizoen is gebruikt om de betrouwbaarheid en gebruiksgemak aan te tonen. “Stilstaande of arbeidsintensieve machines worden door onze opdrachtgevers simpelweg niet geaccepteerd”, zegt Arno van Lankveld.

Innovatieve foliedoorvoer
De aspergerobot stuurt zichzelf over de aspergeruggen. Slechts één aanwezige operator hoeft alleen aan het einde van een rug de machine met een afstandsbediening te draaien. Vervolgens stopt hij de folie waarmee een rug bedekt wordt in de machine. Door het gepatenteerde foliedoorvoersysteem beschadigt de folie niet en is de machine eenvoudig te bedienen.

Makkelijk in gebruik te nemen

 

“De machine is zeer gebruiksvriendelijk en trainingen volgen zijn overbodig”, besluit Van Lankveld. “We hebben hem zo ontworpen dat onderdelen als mesjes en grijpers eenvoudig zelf te vervangen zijn. Als er iets met de software is, kunnen we op afstand ingrijpen. Mocht er onverhoopt een probleem met de motor zijn, kunnen we de hele aandrijving uit de machine schuiven en binnen één uur verwisselen.”

Meer weten?

Wilt u weten of robotisering binnen uw bedrijf past? Neem contact op met Thijs Dorssers, manager Holland Robotics via thijs.dorssers@hightechnl.nl.

Meer nieuwsberichten

Consolidatie in de metaalbewerking

De Nederlandse metaalbewerkers worden geconfronteerd met personeelskrapte, oplopende kosten voor digitalisering en hoge investeringen in het machinepark. Het is de vraag of het grote aantal

Lees meer »

KUKA richt zich sterker op het mkb

Dit artikel is overgenomen van Robot Magazine Gebrek aan geschoolde arbeidskrachten, moeilijke leveringsvoorwaarden en hoge energiekosten: het MKB staat voor grote uitdagingen. Volgens een wereldwijd

Lees meer »