#mkbrobotiseert

Interview Thijs Dorssers voor Kamer van Koophandel | Digitaal ondernemen

Robotisering kan ondernemers een hoop tijd besparen. Robots nemen namelijk repeterend werk uit handen en doen dat werk bovendien sneller en efficiënter dan mensen. Daardoor krijgt je bedrijf meer werk van hogere kwaliteit gedaan in minder tijd. Ondertussen richt je personeel zich op leukere taken. Dat alles kan de investering waard zijn, ook voor kleine ondernemers.

Wat is robotisering

Robotisering is een vorm van automatisering, waarbij een robot menselijk handelen imiteert. De robot verricht taken vaak sneller en efficiënter dan de mens dit kan. Je kunt kiezen voor fysieke robots of software robots.

Fysieke robots

Fysieke robots nemen allerlei soorten fysiek werk uit handen. “Bijvoorbeeld repeterende taken, maar ook zwaar tilwerk of taken waar een grote afstand voor afgelegd wordt. Dit levert tijdswinst op en bespaart kosten. Het kan ook gezondheidsklachten van medewerkers voorkomen”, vertelt Thijs Dorssers. Hij is expert op het gebied van fysieke robots en leidt sinds 2017 een onafhankelijk platform voor robotisering in het mkb. Fysieke robots zijn het best toepasbaar in de maakindustrie, transport, landbouw, voedselverwerking en bij onderhoudsbedrijven.

Voorbeelden uit de praktijk:

  • Bekijk daarnaast de praktijkvoorbeelden en ontdek of robotisering iets voor jouw bedrijf is.Een kweker gebruikt een robot die fruit sorteert. Dankzij sensoren spoort de robot slechte exemplaren sneller en beter op. Zo verspilt de kweker minder fruit en voldoet hij beter aan de strenge kwaliteitseisen.
  • Een metaalspuiterij heeft een spuitrobot aangeschaft. Metaal spuiten is fysiek zwaar werk. De medewerker die het werk voorheen deed, bedient nu onder andere de robot. Hij vindt zijn werk leuker, maar is vooral blij dat hij geen gewrichtspijn meer heeft.
  • Een lasser heeft voor zijn eenmanszaak een lasrobot gekocht. Zijn werk bevat veel terugkerende elementen die hij door de robot laat uitvoeren. Meer specialistische klussen voert hij zelf uit. Hij kan een hoeveelheid werk aan waar sommige bedrijven met meerdere medewerkers niet aan kunnen tippen.

Meer weten?

Wilt u weten of robotisering binnen uw bedrijf past? Neem contact op met Thijs Dorssers, manager Holland Robotics via thijs.dorssers@hightechnl.nl.

Meer nieuwsberichten

Consolidatie in de metaalbewerking

De Nederlandse metaalbewerkers worden geconfronteerd met personeelskrapte, oplopende kosten voor digitalisering en hoge investeringen in het machinepark. Het is de vraag of het grote aantal

Lees meer »

KUKA richt zich sterker op het mkb

Dit artikel is overgenomen van Robot Magazine Gebrek aan geschoolde arbeidskrachten, moeilijke leveringsvoorwaarden en hoge energiekosten: het MKB staat voor grote uitdagingen. Volgens een wereldwijd

Lees meer »