#mkbrobotiseert

Hoe het mkb kan profiteren van gebruikte industriële robots

Ook in het mkb worden de voordelen van industriële robots steeds vaker op waarde geschat. Gebruiksgemak en kosten zijn bepalende factoren bij de keuze. Omdat grote autofabrikanten al heel lang uitgebreid gebruik maken van robots, is er regelmatig aanbod op de markt voor gebruikte machines. De aankoop van gebruikte robots is niet alleen voor het mkb een efficiënte oplossing.

Het gebruik van robots verschuift volgens de International Federation of Robotics (IFR): vroeger waren grote bedrijven, met name uit de automobielsector, de belangrijkste gebruikers, tegenwoordig neemt ook in het mkb de interesse toe. Deze ontwikkeling wordt ingegeven door de noodzaak concurrerend te blijven. De voordelen van robots in de productie liggen bij gelijkblijvende kwaliteit met minder fouten en meer efficiëntie, wat uiteindelijk zorgt voor lagere productiekosten en een kleinere CO2-voetafdruk. Ook kunnen robots helpen om personeelstekorten tegen te gaan.

De voordelen van gebruikte robots voor het mkb

Volgens de IFR zijn vooral gebruiksgemak en kosten van de robots doorslaggevend voor het mkb. In deze samenhang hebben gebruikte installaties flinke voordelen. Ze zijn goedkoper dan nieuwe modellen en daardoor aantrekkelijk voor kleinere budgetten. Ook is de techniek in gebruikte robots doorgaans al bewezen en door veelvuldig gebruik getest en geoptimaliseerd. Dit vermindert het risico op compatibiliteitsproblemen en maakt de integratie in bestaande productielijnen gemakkelijker. Een ander voordeel is de beschikbaarheid: gebruikte robots kunnen vaak sneller worden geleverd dan nieuwe.

Een platform voor veilingen van industriële robots: Surplex.com:

Een van de platforms waarop gebruikte industriële robots worden aangeboden is Surplex.com. Surplex is een toonaangevend B2B veilinghuis voor gebruikte machines in Europa – dus ook voor industriële robots. Maandelijks vinden meerdere veilingen uit deze categorie plaats. Het grootste deel van de te veilen robots komt van bekende autofabrikanten, want Surplex biedt verkopers ongeacht hun omvang, een uitgebreide dienstverlening die het hele verkoopproces afdekt. Vergelijkbare diensten biedt Surplex ook aan de kopers door bijvoorbeeld te ondersteunen bij transport- en douanezaken.

Op 09-01-2024 eindigt de eerste veiling van vele met industriële robots in 2024. De hoogwaardige installaties van de gerenommeerde fabrikanten FANUC en KUKA komen uit de productielijn van een Tsjechische autofabrikant. Elke knikarmrobot wordt volledig met bijbehorende schakelkast, bediening en kabels aangeboden. De machines kunnen op afspraak in Hodonin (Tsjechië) worden bezichtigd. Bijzonder aan deze veiling is dat er geen minimumprijzen zijn. Daardoor kunnen ook bedrijven uit het mkb meebieden op hoogwaardige industriële robots tegen betaalbare prijzen.

Mogelijke toepassingen voor robots in het mkb

Van origine werden deze robots vooral in de autobranche ingezet vanwege de precisie en draagkracht. Maar deze robots met draagkrachten van 125 kg of zelfs meer kunnen voor een groot scala in allerlei sectoren worden gebruikt – in het bijzonder bij het bewerken van materialen en voor montagewerk. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om zeer nauwkeurig onderdelen te pakken, bewegen en positioneren in allerlei productieprocessen. Ook zijn ze uiterst nauwkeurig en efficiënt bij laswerkzaamheden.

Door de flexibiliteit en efficiëntie zijn deze robots een waardevolle investering voor kleine en middelgrote bedrijven, die mogelijkheden zoeken om hun productieprocessen te automatiseren en te optimaliseren. De aankoop van deze robots uit de automobielindustrie zorgt dus niet alleen maar voor het uitbreiden van bestaande vaardigheden, maar opent ook nieuwe mogelijkheden in uiteenlopende industriële toepassingsgebieden.

Dit artikel (incl. foto) is overgenomen van de automation.nl website.

Meer weten?

Wilt u weten of robotisering binnen uw bedrijf past? Neem contact op met Thijs Dorssers, manager Holland Robotics via thijs.dorssers@hightechnl.nl.

Meer nieuwsberichten

Consolidatie in de metaalbewerking

De Nederlandse metaalbewerkers worden geconfronteerd met personeelskrapte, oplopende kosten voor digitalisering en hoge investeringen in het machinepark. Het is de vraag of het grote aantal

Lees meer »

KUKA richt zich sterker op het mkb

Dit artikel is overgenomen van Robot Magazine Gebrek aan geschoolde arbeidskrachten, moeilijke leveringsvoorwaarden en hoge energiekosten: het MKB staat voor grote uitdagingen. Volgens een wereldwijd

Lees meer »