#mkbrobotiseert

Consolidatie in de metaalbewerking

De Nederlandse metaalbewerkers worden geconfronteerd met personeelskrapte, oplopende kosten voor digitalisering en hoge investeringen in het machinepark. Het is de vraag of het grote aantal relatief kleine bedrijven binnen de sector deze kosten kunnen dragen. Consolidatie ligt dan ook voor de hand.

De Nederlandse metaalverspaners – bedrijven die metaal bewerken waarbij door machines of met de hand materiaaldelen worden weggenomen en spanen (afval) ontstaan – hadden de afgelopen drie jaar de wind mee. Ook voor 2023 staan de orderboeken weer tjokvol. Dit is opvallend omdat de Nederlandse industrie in het algemeen kampt met lagere productievolumes en hoge kosten voor energie, materialen en rente. Ook het tekort aan technisch opgeleid personeel is een barrière voor groei.

Verspaners staan er beter voor omdat belangrijke afnemers de wereldwijde vraag naar hun machines zien toenemen. Deze machinebouwers in hightech, energie en food besteden hun behoefte aan kleinere en middelgrote series overwegend binnen Nederland uit. Met name ASML is een belangrijke kracht achter het huidige succes; het hightechbedrijf groeit zeer snel en is sterk afhankelijk van de productiecapaciteit van haar Nederlandse toeleveranciers in precisieverspaning.

Download hier het volledige rapport van de ABN AMRO (mrt 2023).

Meer weten?

Wilt u weten of robotisering binnen uw bedrijf past? Neem contact op met Thijs Dorssers, manager Holland Robotics via thijs.dorssers@hightechnl.nl.

Meer nieuwsberichten

Consolidatie in de metaalbewerking

De Nederlandse metaalbewerkers worden geconfronteerd met personeelskrapte, oplopende kosten voor digitalisering en hoge investeringen in het machinepark. Het is de vraag of het grote aantal

Lees meer »

KUKA richt zich sterker op het mkb

Dit artikel is overgenomen van Robot Magazine Gebrek aan geschoolde arbeidskrachten, moeilijke leveringsvoorwaarden en hoge energiekosten: het MKB staat voor grote uitdagingen. Volgens een wereldwijd

Lees meer »